Въпреки че правителството на САЩ вече предупреди американците и американските корпорации, че устройствата на Huawei биха могли да ги шпионират, компанията неотдавна заяви, че не се отказва от присъствие в Америка. С амбициозната цел да изпревари Samsung и Apple, за да стане най-големият производител на смартфони в света, за Huawei е важно да се сдобие с присъствие в САЩ чрез едни от най-големите американски оператори.

За тази цел Verizon и AT&T трябваше да предлагат Huawei Mate 10 Pro по-рано тази година, но и двете компании се отказаха в последната минута. Съществуват спекулации, че и операторите са били принудени да отстъпят по нареждане на правителството на САЩ.

Въпреки първоначалната реакция от страна на Huawei да се развие план за намиране на нови партньори в САЩ, компанията може би е променила решението си. Наскоро Huawei освободи петима членове от американския си екип, включително лобиста Уилям Б. Плъмър, който беше с компанията през последните осем години. Титлата на Плъмър беше вицепрезидент по връзките с обществеността и основната му задача бе да убеди депутатите във Вашингтон, че Huawei няма връзки с китайското правителство. Но той не успя; вчера Федералната комисия по комуникации гласува разпоредба, която би забранила федерално субсидираните телекомуникационни оператори да използват доставчици, които се считат за заплаха за националната сигурност. И докато Huawei не е спомената по име, това е една от компаниите, за които правителството на САЩ се притеснява.

Въпреки че Huawei официално не признава нищо относно бъдещите си планове за САЩ, главният изпълнителен директор Ричард Ю миналата година заяви, че компанията все още може да се превърне в най-големия производител на смартфони в света дори и без силно присъствие в Америка. Дали това ще стане така, предстои да видим.

Тагове: