С изненадващ ход Apple обяви, че ще приеме стандарта за съобщения RCS (Rich Communication Services). Функцията ще бъде пусната в действие чрез софтуерна актуализация "по-късно през следващата година" и ще предостави широк набор от функции в стила на iMessage за съобщения между потребителите на iPhone и Android.

Решението на Apple идва на фона на натиск от страна на регулаторните органи и конкуренти като Google и Samsung. То идва и в момент, в който RCS продължава да се развива и се превръща в по-зряла платформа, отколкото някога е била.

RCS въвежда функции в стила на iMessage в междуплатформените съобщения

В изявление за 9to5Mac говорител на Apple заяви, че компанията вярва, че RCS ще предложи по-добра оперативна съвместимост за междуплатформените съобщения.

"По-късно през следващата година ще добавим поддръжка за RCS Universal Profile - стандарта, публикуван понастоящем от GSM Association. Вярваме, че RCS Universal Profile ще предложи по-добра оперативна съвместимост в сравнение с SMS или MMS. Това ще работи успоредно с iMessage, който ще продължи да бъде най-доброто и най-сигурно средство за изпращане на съобщения за потребителите на Apple", гласи то.

RCS предоставя много функции в стила на iMessage за междуплатформени съобщения между iPhone и устройства с Android. Това включва неща като разписки за прочетени съобщения, индикатори за писане, висококачествени изображения и видеоклипове и др.

Внедряването на RCS от Apple ще даде на потребителите и възможността да споделят местоположението си с други хора в текстовите нишки, казва компанията. За разлика от обикновените SMS, RCS може да работи и през мобилни данни или Wi-Fi.

Но в същото време iMessage не си отива

То ще продължи да бъде платформата за съобщения, използвана за цялата комуникация между потребителите на iPhone. RCS просто ще измести SMS и MMS и ще съществува отделно от iMessage, когато е наличен. SMS и MMS също ще продължат да бъдат на разположение като резервен вариант, когато е необходимо, казва Apple.

Това не е отваряне на iMessage като цяло за други платформи. Вместо това компанията приема RCS отделно от iMessage.

Apple също така повтаря, че iMessage е много по-сигурен и щадящ личната информация от RCS. iMessage е криптиран от край до край, а Apple току-що повиши нивото му с Advanced Data Protection for Messages в iCloud. В същото време Apple казва, че RCS в момента не поддържа толкова силно криптиране, колкото iMessage.

Решението на Apple да приеме RCS следва години на натиск от страна на някои от нейните конкуренти, включително Samsung и Google. До днес компанията устояваше на този натиск и вместо това удвояваше iMessage. Въпреки това тя въведе някои подобрения в работата с SMS между iPhone и устройствата с Android.

Например Apple добави по-добра поддръжка на Tapbacks в iOS 16 за разговори между потребители на iPhone и Android. С iOS 17 Apple също така въведе функции като отговори по теми и редактиране на съобщения за потребителите на iPhone (но не и за потребителите на Android) в груповите SMS чатове.

Накрая Apple заявява, че ще работи с членовете на GSMA по начини за по-нататъшно подобряване на протокола RCS. Това включва по-специално подобряване на сигурността и криптирането на RCS съобщенията. Apple също така заяви пред 9to5Mac, че няма да използва какъвто и да е вид патентовано криптиране от край до край в допълнение към RCS. Фокусът ѝ е върху подобряването на самия стандарт RCS.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI на Google може да се изплъзне от контрол с катастрофални последици

 

Тагове: