През уикенда The Guardian публикува изложение, озаглавено „Разкрито: Теч разкрива глобална злоупотреба с оръжие за кибернаблюдение“. В доклада публикацията използва изтекъл списък с над 50 000 телефонни номера, за да обоснове, че правителствата по света злоупотребяват с шпионски софтуерен пакет от израелска компания, наречена NSO Group. Софтуерът се нарича Pegasus.

Използвайки Pegasus, държавните агенции могат тайно да наблюдават мобилни телефони, включително iPhone и телефони с Android. Шпионският софтуер може да наблюдава съобщения, обаждания, снимки и дори да активира дистанционно микрофона.

The Guardian - заедно с 16 други медийни организации, включително Amnesty International - стигнаха до заключението, че по-голямата част от този списък не е свързан с хора, които имат някаква очевидна криминална история или връзка с престъпността като цяло. Вместо това те откриха в списъка журналисти, ръководители от бизнеса, религиозни лидери, учени и служители на профсъюзите. В списъка имаше и правителствени лидери, включително министри в кабинета, министър-председатели и президенти.

NSO Group твърди, че внимателно проверява всички свои клиенти за Pegasus, които са свързани изключително с правоприлагащите органи. Тя прави това, за да гарантира, че шпионският софтуер се използва само за залавяне на престъпници и терористи. Всеки клиент трябва да подпише договор, в който се посочва, че няма да използва софтуера за нечисти цели. Освен това израелското правителство следи отблизо NSO Group, за да гарантира, че всичко е на ниво.

NSO Group не работи с Pegasus за своите клиенти. Вместо това тя създава шпионския софтуер и след това го продава. Докладът на Guardian твърди, че правителствата се съгласяват да спазват правилата на NSO Group, но след това използват Pegasus за други средства, по-специално за наблюдение не само на престъпниците.

Списъкът с над 50 000 телефонни номера не означава, че всеки телефон, прикрепен към този номер, е заразен с Pegasus. Вместо това включването в списъка означава, че клиент на Pegasus се е опитал да осъществи достъп до този телефон или той е свързан с разследване на Pegasus. В коя категория попада даден номер, е невъзможно да се определи без проверка на самите телефони.

Guardian направи точно това. Медията успя да намери 67 телефона с номера в списъка. От тези 67 телефона 37 от тях имат код на Pegasus. Очевидно това е много малък размер на извадката, но степента на инфекция от над 50% не е обнадеждаваща.

Анализът на всички тези данни предполага, че държавните агенции в 10 държави твърдят, че злоупотребяват с Pegasus: Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). От тези 10 държави разследването предполага, че Мексико е имала най-много свързани номера - около 15 000. Няколко държави категорично отрекоха обвиненията, но други просто отказаха да коментират пред The ​​Guardian.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера