Въпреки целия политически натиск срещу Китай страната все още изпреварва Тайван като най-големия източник на доставчици на Apple. Според Nikkei Asia „опитът на Вашингтон да разплете веригите за доставка на САЩ и Китай е оказал малко влияние върху най-ценната технологична компания в света“.

От най-добрите 200 доставчици на Apple през 2020 г. 51 са базирани в Китай, включително Хонконг, според анализ на Nikkei Asia за списъка на доставчиците на Apple, публикуван миналата седмица, спрямо 42 през 2018 г. и за първи път измества Тайван от първото място.

Apple не публикува данни за 2019 г.

Както се съобщава от изданието, въпреки че Apple диверсифицира веригата си на доставки, китайските доставчици са тези, които помагат на Apple да направи това в други азиатски страни.

За американската компания има няколко причини да запази партньорството си с Китай като нарастващи производствени и технологични възможности, съчетани с конкурентни цени. Доставчиците печелят поръчки, като предлагат много ниски цени, които некитайските фабрики трудно могат да си представят, според един ръководител на веригата за доставки на Apple.

„Те са готови да се ангажират с бизнеси с ниски маржове, които другите доставчици не са склонни да вземат. По този начин те биха могли постепенно да се изравнят, като работят с Apple и по-късно могат да наддават за повече бизнес следващия път“, казва той.

Nikkei също така отбелязва, че единственият китайски доставчик, с който Apple е прекъснал връзката си, е O-Film Technology, след като правителството на САЩ забрани производителя на сензорни и фотоапарати заради предполагаеми нарушения на човешките права.

Старши анализаторът в GF Securities Джеф Пу казва, че Apple се възползва от други производители на смартфони като Huawei и Oppo, за да изгради верига за доставки на електронни части от световна класа и сглобяване в Китай.

„Единствените електронни компоненти, които Китай все още не може да навакса, са полупроводниците“, казва Пу. „Ръстът на китайските доставчици в списъка на доставчиците на Apple също показва, че Китай успя да сдържи пандемията COVID-19 добре през 2020 г.“

Ерик Ценг, главен анализатор в Isaiah Researcher, казва, че въпреки че правителството на САЩ се е опитало да прекъсне връзките си с Китай, въздействието върху Apple чисто и просто е малко.

Снимка: 9to5mac

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии

 

Тагове: