Според Forbes, до 2024 година, търсенето на професионалисти с технологична насоченост ще нарастне с 12%. Това ще доведе до отварянето на все повече работни места в IT сферата, а технологичните позиции, свързани с областите уеб разработка, биомедицинско инженерство, киберсигурност и анализ ще се развият още повече така, че може да се окаже, че има повече работни места, отколкото квалифицирани хора, които да ги запълнят. Според изследване на Forbes Technology Council, кандидати няма да липсват, но работодателите ще търсят някои конкретни технологични умения, а и личностни такива, за да отговорят най-добре на нуждите на компанията си. Ето кои технологични умения ще бъдат най-търсени през 2018 година.

Опит с разработка на изкуствен интелект (ИИ)

Професионалната сфера за разработка и поддръжка на изкуствен интелект страда от огромна липса на специалисти. Позициите, за които хора са необходими най-много са високи – ръководител на продукт, информационен директор, технологичен директор и мениджъри, способни да управляват екипи, разработващи ИИ. Те трябва да разбират от анализ на данни, наука за данните (data science) и да са способни на иновативно контролиране на работния процес. Именно заради липсата на „топ“ таланти в сферата, възнаграждението за тези роли в ИИ областта е нарастнало изключително много.

Умения за концептуализиране, дизайн и разработка на AR приложения

Добавената реалност (или AR – augmented reality) е друга сфера, където множество компании се оплакват от липса на квалицифирани кадри и определено си заслужава да се наблегне на развиването на умения в сферата. Всичко от хардуер и софтуер за AR приложение, до машинно обучение, дизайн и разработка на чипове и функционалности, е високо търсено в момента. Новите технологии в областта, които непрекъснато възникват, и новите приложения с AR, които постоянно се появяват в най-различни сфери, имат нужда от поддръжка, иновации и хора с ясен поглед върху техните възможности.

Програмиране с Java и Python

Според изследване на The Ceres Group, софтуерните инженери, работещи с Java код, продължават да бъдат сред най-търсените в общността. Един от по-старите езици за програмиране, Python, обаче сега е започнал да настига Java по търсене, тъй като е сред най-широкоразпространените езици, използвани в областта на наука за данните (data science). Компаниите инвестират все повече именно в този тип разработки, затова Python може да се окаже незаменимо умение в портфолиото на програмистите тази година.

Облачни специалисти

Една от сферите, където в момента има много работни места и малко квалифицирани хора, които да ги запълнят, са облачните услуги. Все повече компании оставят технологичната инфраструктура и се обръщат към облачни решения, което от своя страна създава голямо търсене на мрежови специалисти с опит в облачните услуги. Доказателство за огромната нужда от такива хора е и въвеждането на образователният проект Amazon Web Services Educatе в България - глобална инициатива, която осигурява на студентите в Техническия университет безплатно и изчерпателно обучение в облачните технологии. Според Феликс Манохаран, ръководител в програмата за Европа и Близкия изток, „непрекъснато се увеличава търсенето на служители с експертиза в облачните технологии“. Така придобиването на този тип знания и умения със сигурност би ви дало огромно предимство пред другите в IT областта.

Умения в областите киберсигурност и биотехнологии

Масивните пробиви в киберсигурността, кражбите на данни и хакерските атаки от миналата година все още държат всички на нокти. Логично е да мислим, че под една или друга форма те ще се засилват все повече. Именно това смятат и повечето големи компании. Затова един от специалистите, който ще е сред най-търсените през тази и идните години ще бъде този с висока квалификация за поддържане на киберсигурността и корпоративната репутация.

Почти наравно с тази област се развива и областта на биотехнологиите – една от главните посоки за много видове терапии и лекарства. Биологията и технологиите слети в едно водят до буквална експлозия от нови продукти, разработки и концепции и именно оттам могат да тръгнат някои от най-обещаващите кариери в технологичния свят.

Индустриална роботика и автоматизация

Излишно е да обяснявам, че механизацията на ежедневието вече достига гигантски размери и както в големите бизнеси (заводи, фабрики и т.н.), така и в малките, роботиката започва да измества човешката работна сила. Това обаче съвсем не означава, че хората стават излишни – напротив. Ще бъдат необходими все повече специалисти, които да надзирават този тип технологии и да се грижат за тяхната безаварийна работа, както и да продължат тяхното развитие и усъвършенстване.

Анализ на данни и бизнес разузнаване

Обществото ни става все по-зависимо от компютърните науки и разнообразните източници, бълващи огромно количество данни, могат да ни накарат да се почувстваме като в развълнувано море без пояс. Именно затова ще бъдат нужни все повече специалисти в анализа на данни, които да помагат на организациите да бъдат максимално ефективни в работата си от най-ниското до най-високото ниво. Уменията за създаване и на нови видове визуализация на данни пък са сред най-високо ценените в момента в областта.