Вече няколко стартъпа работят в областта на летящите таксита, но Lilium се откроява сред тях благодарение на уникалния дизайн, наподобяващ самолет, и сериозния човешки ресурс, привлечен от компании като Audi и Airbus. Lilium разкри новия си прототип и се похвали с това, че той вече е преминал първия си успешен тест. Видеото показва как машината излита вертикално и се носи над земята, преди да кацне отново, докато отстрани служителите ръкопляскат.

Виж още: 56 млн. е-коли ще жужат по улиците към 2040 г.

Прототипът има овална кабина и 36 електрически двигателя, монтирани по крилата и в опашката. Голямото предимство е, че машината може да излети вертикално като дрон, но след това да използва крилата си като самолет. Това позволява на прототипа да развие скорост до 300 км/ч, използвайки само 10 процента от своите 2000 конски сили. В същото време летящото такси на Lilium може да измине до 230 км, което е повече от показателите на конкурентни машини.

Таксито има автономен капацитет, но Lilium планира на борда да присъства и пилот. Преди да полети, машината трябва да получи одобрение от европейските и американските регулатори. Когато това стане, апаратът ще може да пренася петима пътници с багажа им, като първото трасе ще бъде от Манхатън до летище "Джон Кенеди" – полет за 10 минути, за който Lilium ще таксува 70 долара.