Ново проучване разкрива, че в пространството около нашата планета могат да бъдат открити форми на кислород, създадени от живи организми, което подсказва за потенциален нов метод за проследяване на живота на други обитаеми планети в нашата галактика - Млечния път.

Новото откритие е направено от вече "пенсионираната" Стратосферна обсерватория за инфрачервена астрономия (SOFIA) на НАСА - летящ телескоп, монтиран на адаптиран Boeing 747. В наскоро публикувано изследване се описва как изследователите са използвали телескопа, който е чувствителен към инфрачервените дължини на вълните, пренасящи топлина, за да открият т.нар. тежък атомен кислород в горните слоеве на земната атмосфера - мезосферата и долната термосфера.

Тежкият кислород е форма на кислород, която има 10 неутрона в ядрото си в сравнение с осемте, наблюдавани в най-разпространената форма на кислород, присъстваща във въздуха около нашата планета. Високи концентрации на тежък кислород могат да бъдат открити в близост до земната повърхност, тъй като този атомен образец обикновено се произвежда от фотосинтезиращи организми, също като нормалния кислород.

"Това е проследяване на биологична дейност - това е добре доказано", казва Хелмут Визмайер, учен от Института по радиоастрономия "Макс Планк" в Германия и водещ автор на новото изследване. "Досега се смяташе, че височината, до която се простира тази сигнатура, е 60 километра - т.е. едва ли не долната част на мезосферата."

Според новото изследване обаче SOFIA е успяла да открие тежък кислород до 200 км над нашата планета в концентрации, които предполагат земен произход. Тежкият кислород може да идва и от слънчевия вятър - потока от частици, който постоянно се излъчва от слънчевата атмосфера. Смята се обаче, че концентрациите на слънчевия тежък кислород са много по-ниски.

"Въпросът беше дали той достига до по-големи височини? И ако е така, тъй като там горе няма живи организми, единственият начин да се достигне до по-големи височини би бил ефективно вертикално смесване [на въздуха в земната атмосфера]", каза Визмайер.

Откритията могат да имат потенциално значение за разработването на нови техники за откриване на маркери за живот около екзопланети - планети, които обикалят около други звезди, различни от нашето Слънце.

"Идеята е първо да разберем какво се случва пред собствената ни врата, преди да се впуснем в по-задълбочени проучвания на други места", казва Визмайер. Наличието на тежък кислород, "произведен на Земята", толкова високо над планетата също така предполага, че въздухът трябва да се смесва с голяма ефективност във всички слоеве на атмосферата - нещо, което изследователите искат да проучат допълнително, за да разберат по-добре системата на Земята. Откритието може да има значение и за изследванията на изменението на климата.

Изследователите остават отворени за други възможни обяснения на тежкия кислород толкова високо над планетата, но ако откритието се потвърди, това би означавало, че биологичното влияние на Земята се разпространява много по-далеч в Космоса, отколкото учените смятаха досега.

Снимка: Unsplash

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете