Успоредно с обявената серия анонси, насрочена за утре, Canon очевидно се канят да демонстрират и уникална, нова технология, която ще е част от обективите им от следваща генерация. Тя ще се нарича defocus smoothing и вероятно първият модел, който ще я предлага, ще е новият Canon RF 85mm f/1.2L USM DS (оттам и индексът DS в името му).

За сега, разбира се, не е ясно какви точно ще са възможностите на новата технология, но от названието ѝ може да се предположи, че става дума за опция, която допълнително подобрява т.нар. боке ефект. Във фотографията терминът „боке“ се отнася за областите от кадъра, които са силно дефокусирани. По принцип това е композиционен похват, благодарение на който основният обект на снимката изпъква върху общия фон. Най-често този похват се използва в портретната фотография и напоследък този „ефект“ придоби изключителна популярност благодарение на най-новата генерация смартфон камери, които обаче използват цифрови алгоритми за симулирането му.

При класическите камери обаче боке ефектът е чисто оптичен феномен и се различава значително в зависимост от вида на използвания обектив. Респективно колкото по-висок е неговият клас, толкова по-естетически приятен е и дефокусът, който се постига с негова помощ.

Актуалният в момента Canon 85mm f/1.2L II вече е един от шампионите в това отношение благодарение както на отличното качество на използваните за конструирането му оптични елементи, така и заради внушителния си показател за светлосила от 1.2 f-stop-a.

В случай че новата defocus smoothing технология подобрява още повече качеството на боке ефекта в следващата му версия, това категорично ще изстреля въпросния модел на Canon в лидерска позиция и вероятно ще го направи новия фаворит на елитните портретни фотографи.

Как да направите сайта си по-сигурен и надежден?

---

За „David Bowie Is?”, музикалните приложения и защо не трябва да използваш телефона си единствено за „Facebook” браузинг

---

Изненадай любимия с дигитален подарък: Windows и Office лиценз от GoodOffer24