Casio откри предварителни поръчки за своя роботизиран домашен любимец, наречен Moflin, който прилича на кръстоска между хамстер и Tribbles от Star Trek. За разлика от роботизираното куче Aibo на Sony, което може да ви следва, Moflin е проектиран да бъде държан и гушкан, а с течение на времето Casio казва, че той ще научи кой сте и ще се опита да развие симулирана връзка, изразена чрез уникални звуци и движения.

Първоначално разработен в сътрудничество с японски стартъп, наречен Vanguard Industries, Moflin вече се произвежда и разпространява от Casio. Той може да бъде поръчан предварително за 59 400 йени (около 398 долара) и се очаква да бъде наличен от 7 ноември. Casio предлага и допълнителна абонаментна услуга, наречена Club Moflin, за 6 600 йени (около 44 долара) на година, която ви осигурява отстъпка при ремонт, почистване и дори пълна подмяна на козината.

Moflin на Casio не е предназначен за играчка като Aibo на Sony. Той е замислен по-скоро като утешителен спътник и потенциално средство за подобряване на психическото ви състояние, подобно на Qoobo, роботизираната котка без глава. Докато го държите, ограничените движения на главата и тялото на Moflin трябва да създават усещането, че рунтавият робот се опитва да се гушне с вас, а както при много други устройства, дебютиращи тази година, има и някои функции, задвижвани от изкуствен интелект.

Предполага се, че Moflin ще се научи да разпознава човека, който взаимодейства с него най-често, чрез неговия глас и начина, по който се държи с робота, и ще отговаря с уникални звуци и движения, изразени само от този човек, за да симулира близка връзка.

Роботът също така е проектиран да развива собствени симулирани чувства и личност, които могат да се променят с течение на времето. При редовно взаимодействие той ще стане щастлив, сигурен и спокоен. Ако бъде пренебрегван, той може да стане стресиран, тревожен и тъжен. Но като се имат предвид ограничените емоционални възможности на робота, той не издава тъжни звуци или не показва тревожно поклащане, демонстрирайки тези чувства. Емоционалното му състояние може да се определи само чрез приложение, което го прави почти като много скъпо тамагочи, без никакви цифрови награди за усърдното му обгрижване. Приложението може да се използва и за намаляване на силата на звуците, които роботът издава.

Снимка: Unsplash/Casio

Виж още: TonerBenefit от Brother - печатайте на воля и без притеснение за разхода на тонер! (РЕВЮ)