Най-новият договор на NASA за технология за космически отпадъци включва "чанта", която един ден може да улови парчета, летящи в орбита.

Наскоро NASA възложи на стартъп за космическа логистика, наречен TransAstra, договор на ранен етап на стойност 850 000 долара за торба, която би могла да се надуе след полет в орбита. Това обаче не е мисия за полет на космически отпадъци, тъй като компанията ще има за задача да тества тази технология на земята с помощта на надуваеми подпори.

Това ще бъде вторият договор за TransAstra през последните години, свързан с надуваеми възглавници за улавяне. През 2021 г. те получиха и договор за ранен етап от NASA, който първоначално беше насочен към улавяне на астероиди или космически скали.

Много бързо обаче TransAstra осъзна, че астероидите и космическият боклук притежават едни и същи предизвикателства. Астероидите генерират камъчета, докато космическият боклук може да генерира малки парчета, наподобяващи движенията на камъчетата в Космоса, заявиха представители на компанията пред SpaceNews.

"Впоследствие осъзнахме, че това е най-великата идея за почистване на орбитални отпадъци", казва Джоел Серсел, основател и главен изпълнителен директор на TransAstra, в доклада. Компанията предлага тази торба да се движи по ниска околоземна орбита, за да прихваща множество отломки, с помощта на космически влекач, който те наричат Worker Bee.

Може да отнеме години или десетилетия, докато подобна технология бъде готова за космически полети. Ако обаче замисълът на мисията се осъществи и тя действително достигне Космоса, ще има още много работа за вършене. Европейската космическа агенция изчислява, че в околоземна орбита има около 36 500 отломки с широчина над 4 инча (10 сантиметра). Всички обекти, които могат да бъдат проследени, наброяват около 330 милиона обекта; всеки от тях е по-голям от 0.04 инча (1 милиметър).

В отличен пример за това колко неконтролируем става проблемът, парче космически боклук, което е трябвало да бъде премахнато при друг независим тест, само по себе си е било ударено от друго парче боклук през август 2023 г., което вероятно ще генерира още фрагменти в орбита.

Снимка: Unsplash

Виж още: Crew-7 ще експериментира с влиянието на космическия полет върху човешкото тяло