Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман коментира слуховете за напредъка на разработката на GPT-5 - широко разпространено е мнението, че предстои нова версия на изключително популярната серия GPT. След пускането на базирания на GPT чатбот ChatGPT езиковият модел се превърна в най-бързо възприеманата технология в последно време.

GPT-3, по-ранната версия на езиковия модел, пусната на 30 ноември 2022 г., се счита за ефективно постижение в областта на обработката на естествен език и изкуствения интелект. GPT-3 често се използва в различни приложения, като чатботове, езиков превод и създаване на съдържание.

По време на дискусия на събитие в Масачузетския технологичен институт Олтман заяви, че работата по GPT-5 все още не е започнала. Той каза: "Мисля, че сме в края на ерата, която могат да достигнат тези гигантски модели, а ние ще ги направим по-добри по други начини". С увеличаването на възможностите и прецизността на тези технологии трябва да се увеличат и мерките за безопасност. След това той обясни как хората са по-фокусирани върху следващата версия и по-големите числа на параметрите, като например надпреварата за гигахерци през 90-те и 2000-те години.

Графиката по-горе показва нарастването на броя на параметрите в различните модели.

OpenAI пусна GPT-4 на 14 март 2023 г. Възможностите на това ново поколение все още предстои да бъдат напълно осмислени и използвани, преди да се постави акцент върху следващото поколение. В момента OpenAI се фокусира върху разширяването на възможностите на GPT-4, особено върху мерките за безопасност, и върху отстраняването на грешки, за които предлага парична награда от 20 000 долара.

За тези, които искат да изпробват най-новата версия на GPT от OpenAI, може да използват функцията Bing Chat.

Снимка: Unsplash

Виж още: Мъск планира стартъп за изкуствен интелект, който да се конкурира с OpenAI