Американските военновъздушни сили отдавна проучват начина, по който изкуственият интелект (AI) може да помогне в техните операции - още през 2016 г. видяхме как бойни AI системи побеждават някои от най-добрите тактически експерти на ВВС. Сега изследователите работят върху автономен безпилотен дрон, предназначен да свали пилотиран самолет в бой въздух-въздух, като планират да го покажат през юли 2021 г.

Изследователската лаборатория за военновъздушни сили (AFRL) разработва автономен изтребител от 2018 г., като първоначално планира да използва технология за машинно обучение в по-малко напреднали самолети като F-16, преди да премине на по-нови модели като F-22 или F-35.

Разбира се, подробностите са малко мъгляви - в крайна сметка това е военен проект и следователно подлежи на класификация. Във видеоклип обаче ръководителят на Съвместния център за изкуствен интелект на Пентагона генерал-лейтенант Джак Шанахан заявява, че AFRL "разширява границите" на AI във военното приложение, добавяйки, че екипът е уверен, че "машината ще победи човека".

Независимо дали проектът ще постигне целите си или не, той се присъединява към дълъг списък от други иновации в AI, които се изследват от ВВС. Един от най-забележителните е безпилотният проект за умни летателни апарати Skyborg, който има за цел да създаде система за поддръжка на пилоти, управлявана от AI. На други места ВВС - и като цяло военните части на САЩ - вече се подготвят да добавят машинно обучение към всички области на операциите, от поддръжка до стратегия за бой.

Виж още: 8К телевизорите на Sony за 2020 г. изглеждат изненадващо достъпни