Коронавирус пандемията удари силно малките бизнеси, но се оказва, че и големите индустриални гиганти ще реализират значителни загуби заради глобалната пандемия – макар и по различни причини. Според анализаторската компания Fitch Group енергийният сектор и по-точно петролните и газовите гиганти ще изгубят 1.8 трилиона долара приходи за 2020 г. заради пандемията. Защо? Отговорът е прост – защото правителствата по цял свят включват пакети за зелена енергия в своите мерки за стимулиране на икономиката след кризата.

Освен това роля играят прекалено големите запаси от петрол, които останаха непласирани, намаляващите разходи за възобновяема енергия и др. Дори сделката между Русия и ОПЕК няма да промени нещата в дългосрочен план.

Първите знаци за трудните времена пред енергийния сектор са налице. Гигантите ВР и Chevron уволниха съответно 10 000 и 6700 души. В САЩ тази пролет работата си са загубили 90 000 души в компании за петрол и газ, като само в щата Тексас през април без работа са останали 26 300 души. През април и май в САЩ са фалирали 14 петролни компании, докато за същия период миналата година такава съдба са имали само 5.

„Глобалните енергийни пазари се променят фундаментално и играчите трябва да се адаптират към новите реалности, като разкрият дейности отвъд добива на петрол и газ“, заключават анализаторите.

Виж още: Как COVID-19 повлия на една българска фирма