Звезди като нашето Слънце умират не с гръм и трясък, а по бавен процес, при който се надуват като гигантски червени торби с газ, които са прекалено големи, за да издържат напора. Тогава ядрата им колабират и гравитацията ги смачква до размерите на бели джуджета, докато външната им обвивка се трансформира в ярка мъглявина, която може да се види на разстояние от хиляди светлинни години.

Но при някои звезди точно преди забвението отново настъпва момент на зараждане - към самия край на живота си, те могат да поставят началото на нови планети.

Като цяло, създаването на планетите е задача за младите звезди, които са само на няколко милиона години и все още са обвити в облак от газ и прах, в който самите те са се зародили. Сега обаче, астрономи са се натъкнали на подобна обвивка от прах около много стара и умираща звезда. Дискът около нея изглежда като светещ пръстен и улавянето му е трудна задача, постигната с помощта на четири телескопа. В центъра на пръстена е основната звезда, която е на път да се превърне в бяло джудже. Тя има и по-малък и млад спътник, който е на разстояние колкото между Марс и Земята.

Това на свой ред кара учените да спекулират, че в края на своя живот, Слънцето също може да се окаже отговорно за възникването на поне една нова планета.

"Ако е възможно планети да се формират около една умираща звезда, това значи, че могат да възникнат около практически всяка една звезда, стига да има материал за това", казва Лиса Прато, астроном от обсерваторията Лоуъл.

Виж още: Искате ли да отидете в Космоса - Скот Кели смята, че всички трябва да го направим

Тагове: