В понеделник (14 декември) части от Южна Америка ще бъдат потопени за кратко в тъмнина, заради пълно слънчево затъмнение.

Това сравнително рядко и невероятно събитие се случва, когато луната премине през дневното небе и покрие изцяло слънчевия диск, гледано от Земята. По този начин тя за кратко блокира цялото тяло на слънцето, с изключение на най-външния му слой, наречен корона. Слънчевото затъмнение създава нещо, което прилича на 360-градусов залез и растенията и животните ще реагират така, сякаш е здрач.

Пълното слънчево затъмнение на 14 декември ще започне в Тихия океан. След това ще го видим на сушата край Сааведра, Чили и ще се появи за първи път като частично слънчево затъмнение в 11:38 ч. местно време.

Моментът, когато луната напълно блокира слънцето, ще започне в Сааведра в 13:00. местно време и ще трае 2 минути и 4 секунди. По-близките до центъра на феномена зрители на затъмнението ще видят до 2 минути и 10 секунди на мрак. Широката 90 километра пътека на пълното блокиране на Слънцето ще пътува на изток през Чили и Аржентина. Последното място, където ще се види пълното затъмнение, преди то да се премести от континента и над Атлантическия океан, ще бъде Салина дел Еже, Аржентина, където то завършва в 13:25 ч. местно време.

Зрителите в по-голямата част от Южна Америка ще могат да видят частично слънчево затъмнение - когато Луната изглежда „отхапва“ от слънчевия диск. Антарктида също ще бъде изложена на до 40% частично слънчево затъмнение.

Последното слънчево затъмнение се случи на 21 юни 2020 г. Това пръстеновидно затъмнение не блокира напълно слънцето, но въпреки това заслепи зрителите в различни части на Африка и Азия. Последното пълно слънчево затъмнение се случи на 2 юли 2019 г. и подобно на предстоящото пълно затъмнение също се видя над Южна Америка.

След 14 декември следващото слънчево затъмнение ще бъде пръстеновидно затъмнение, което преминава над Канада, Гренландия и части от Азия на 10 юни 2021 г. Следващото пълно слънчево затъмнение ще се появи над Южна Америка на 4 декември 2021 г.

Снимка: Petr Horálek/ESO

Виж още: Пандемия e обявена за думата на годината за 2020 г. от Merriam-Webster

Тагове: