Сондата Schiaparelli трябва да се отдели от своя кораб майка Trace Gas Orbiter, за да кацне на повърхността на Марс в търсене на форми на някогашен живот, пише Venture Beat.

Schiaparelli е част от съвместната мисия на Европейския съюз и Русия ExoMars и представлява първи опит за успешно кацане на Червената планета. Преди това английската сонда Beagle 2 опита подобна маневра през 2003 г., но претърпя неуспех. Основната цел на ExoMars е търсенето на някакви знаци на органично присъствие и събирането на данни от атмосферата на планетата.

Кацането на Марс, разположен на около 56 милиона километра от Земята, е изключително трудна задача, която изправя пред голямо изпитание всички космически мисии. В момента Съединените щати имат два функционални марсохода там - Curiosity и Opportunity.

Трудностите обаче правят покоряването на Марс още по-предизвикателно и желано и наскоро президентът Обама заяви в своя реч, че до 2030 г. там задължително трябва да стъпи човешки крак. Илон Мъск и неговата SpaceX се надяват да направят това до 2024 г.

Виж още: Във Вселената има десет пъти повече галактики, отколкото предполагаха учените