По-рано този месец френският президент Еманюел Макрон обяви създаването на френски космически сили, които ще отговарят за защитата на своите сателити. Изглежда, че Париж се отнася доста сериозно към това: сега министърът на отбраната на Франция обяви програма, която ще разработи наносателити, оборудвани с огнестрелни оръжия и лазери.

Военният министър на страната Флоранс Парли представи план на Франция да догони конкурентите си, които разработват нови оръжия и възможности за следене в Космоса. САЩ, Русия и Китай сериозно инвестират в космически технологии, тъй като Космосът се разглежда като ново бойно поле. Възможност за засичане на шпионски сателити и потенциалното им унищожаване или изкарване извън строя се възприема като ключова способност.

Парли също така отбелязва, че планът не би бил в противоречие с Договора за космическо пространство, който изрично забранява неща като ядрени оръжия или „други оръжия за масово унищожение“.

Френският инвестиционен план идва скоро след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви план, който предвижда до 2020 г. да бъдат създадени „космически войски“ - нов клон на американската армия.

Големите военни сили по света инвестират в нови технологии за Космоса, които се разглеждат като нова военна граница, с възможност за унищожаване или увреждане на спътници. Понастоящем се изчислява, че около 2000 активни спътника обикалят около Земята най-вече за да бъдат ползвани за търговски комуникации, но също така и следене на времето и за шпионаж.

Според военни експерти САЩ, Русия и Китай са способни да унищожат вражеските сателити, използвайки ракети, изстреляни от Земята, а вероятно и предизвиквайки съзнателно сблъсъци.

Виж още: Новият марсоход на NASA надува мускули в очакване на полета си (ВИДЕО)