Няма нужда да откриваме живота на Марс, когато можем да направим свой собствен. Учените са открили, че сперматозоидите могат потенциално да оцелеят на Марс в продължение на стотици години, което означава, че хората могат да се размножават на Червената планета в бъдеще.

„Тези открития са от съществено значение за напредването на човечеството в космическата ера“, каза водещият автор на изследването професор Саяка Уакаяма, учен от японския университет в Яманаши, пред Daily Mail.

Според изследването, публикувано в петък в списанието Science Advances, учените са изследвали ефектите на радиацията върху партида миши сперматозоиди, които са били лиофилизирани и съхранявани на борда на Международната космическа станция в продължение на шест години. Експерти преди това вярваха, че космическата радиация ще унищожи сперматозоидите, което ще направи размножаването невъзможно или дори ще причини рак.

Новият анализ обаче разкри, че репродуктивната течност на гризачите е напълно здрава след престоя си между звездите. Дори подлагането ѝ на рентгенови лъчи около Земята не е повлияло на плодовитостта.

„Получени са много генетично нормални потомци“, каза Вакаяма, чийто екип изчислява, че лиофилизирана сперма може да продължи престоя си на борда на МКС до 200 години.

Тези важни открития отварят вратата за космическия секс и могат да се окажат основна стъпка в нашата цел да се превърнем в междупланетна форма на живот - нещо, което учените смятат за все по-важно от гледна точка на намаляващите ресурси на планетата ни.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ако имате този iPhone, сърцето ви може да бъде изложено на риск