Китайската компания Huawei представи първия си 5G смартфон Mate X по време на MWC 2019. Китайците са един от най-големите играчи, що се отнася до 5G технология, и по всичко изглежда, че са отворени да предоставят 5G хардуер на още една компания. При това американска – Apple.

Предвид „дружбата“ между Huawei и САЩ, подобно твърдение със сигурност звучи странно. Особено след уверението на Huawei през януари, че платформата ще бъде използвана единствено за умни продукти, които са част от портфолиото на китайците. Включително телефони и Internet of Things технологии.

Според GSM Arena обаче Huawei е отворен на подобна стъпка, защото телефоните на Apple работят под операционната система iOS и не гледат на американците като директен конкурент на техните Android телефони.

От Купертино може и да се пречупят да работят с китайците заради риска да изостанат значително от технологична гледна точка. Според множество анализатори Intel няма да успее да пусне в масово производство своя XMM 8160 5G хардуер за следващите две генерации iPhone телефони, като в същото време Samsung и Qualcomm отказват да продават на хардуер на Apple.

10 важни неща, които трябва да знаете за вашето Windows PC