Digit, водещият модел робот на базираната в Орегон компания Agility Robotics, вдигна ръка, за да помаха на публиката на Fortune Brainstorm Tech в Парк Сити, Юта, докато главният изпълнителен директор Пеги Джонсън обясняваше на тълпата защо коленете на робота са обърнати назад, подобно на птичи крака.

„Коленете пречат на вдигането на неща“, обясни тя на технологичния репортер на Fortune Джейсън Дел Рей, като посочи, че Digit е проектиран да работи в големи складове, да вдига и слага неща.

Сега Digit започва да използва своя дизайн с колене, който е разработван десет години: неотдавна дроидът беше нает на първата си истинска работа - вдигане на контейнери в завода на Spanx в Джорджия и поставянето им върху конвейери. Работата е част от многогодишна сделка с доставчика на логистични услуги GXO Logistics и Джонсън заяви, че компанията вече получава месечни приходи от проекта „робот като услуга“.

Джонсън, която е на поста главен изпълнителен директор едва от четири месеца, заяви, че в САЩ има около 1.1 млн. незаети работни места в складове, които изискват повтарящи се, обикновени задачи, които изпълнява Digit.

„Никой не иска тази работа“, каза тя и добави, че повтарящото се вдигане на тежки тежести води до нараняване на работниците и в крайна сметка до напускане на работата им в склада. „Оттук идват и нараняванията. Оттук идва и текучеството“, казва тя. Складовите работници, които преди са извършвали физическа работа, сега се превръщат в мениджъри на роботите, добави тя: „Те трябва да бъдат квалифицирани“.

Компанията Agility Robotics, която е създадена в резултат на изследователски проект на Щатския университет на Орегон, набра 150 милиона долара в кръг Серия Б през април 2022 г., когато се подготви да внедри Digit в логистични и складови среди. Сега, когато Digit е пуснат в дивата природа на склада, Джонсън заяви, че компанията работи по внедряването на следващото поколение Digit, което ще се появи през есента. Благодарение на фабриката, която компанията наскоро построи в Салем, Орегон, тя ще пусне в експлоатация стотици роботи Digit, а за следващата година са планирани хиляди - с оглед постигане на целта от 10 000, за да се отговори на нарастващото търсене.

Но не става въпрос само за това да накараме роботите да ходят - с колене назад и всичко останало, подчертава Джонсън. По-скоро става въпрос за това роботът да може да се включи в съществуващия работен процес на дадена операция. „Трябва да влезем в корпоративната ИТ инфраструктура и да го накараме да работи за тях“, каза тя.

През април 2024 г. Agility Robotics потвърди, че е съкратила „малък брой“ служители поради „продължаващите усилия за структуриране на компанията за успех“, докато увеличава производството на Digit. Джонсън заяви, че в момента компанията набира капитал за друг кръг на финансиране надолу по веригата.

Но в момента, каза тя, се опитва да намери най-доброто работно място за шепата роботи Digit, които са налични в момента. „Имаме голям интерес от страна на автомобилната индустрия, търговците на дребно на хранителни стоки“, каза тя. „Опитвам се да разбера в коя посока да се насоча.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Asus Vivobook S15: нещо различно и ново