Учените се надяват, че изкуствената утроба ще бъде ключът към отглеждането на хибрид от мамут и слон в лаборатория и потенциално спасяването на слона от изчезване.

Екип от изследователи в Харвардския университет, ръководен от известния генетик професор Джордж Чърч, твърди, че са изолирали и "възкресили" 44 гена от космат мамут. Говорейки по време на Четвъртата международна конференция на Ватикана миналия петък, Чърч каза, че изследователите могат да използват генно модифициране, за да създадат хибридни слонове, способни да издържат на студените температури, съобщава The Telegraph.

"Целта ми не е да съживя мамута, а да върне мамутските гени и да покажа, че те работят и че вече сме го направили", каза той.

Учените вече повдигнаха идеята за използването на гени от изчезнали животни, за да спасят живи същества.

Но за да израсне ембрион от слонове, без да навреди на възрастни женски слонове, Чърч казва, че екипът му трябва да отглежда ембриона "in vitro" в лабораторията. Надеждата е да се създаде от стволовите клетки маточната лигавица, която има свое съдово структуриране на кръвоносни съдове, за да поддържа живота.

"Имаме общ метод, при който можем да превърнем стволовите клетки във всяка тъкан, която искате, а в този случай ние искаме тъканта, в която ембриона имплантират и се опитваме да направим вакуларизирана версия на това".

Докато отглеждането на цял мамут-слон в лабораторията може да е напред във времето, Чърч заявява още, че структурата "би била добра среда за първоначално малък ембрион като от мишка, а по-късно по-големи бозайници".