Земята се върти стабилно, дори и да не можем да го видим, чуем или почувстваме. И така, какво би се случило, ако Земята внезапно спре да се върти?

Ако въртенето спре, ъгловият импулс на всеки обект на Земята би разкъсал повърхността, което би довело до наистина лош ден за всички ни.

"Това е просто мисловен експеримент", казва Джеймс Зимбелман, старши геолог от Националния музей на въздуха и Космоса на "Смитсониън" във Вашингтон, окръг Колумбия. "Няма естествена сила, която да спре Земята да се върти. Това е част от причината, поради която планетата ни се върти от създаването си, което е доста впечатляващо."

Земята прави едно пълно завъртане на оста си на всеки 23 часа, 56 минути и 4.09053 секунди. Скоростта на въртене при екватора е около 1770 км/ч, като тя намалява до нула на полюсите. Ако планетата внезапно спре, ъгловият импулс, придаден на въздуха, водата и дори скалите по екватора, ще продължи да се движи с тази скорост от 1770 км/ч. Движението ще изтърка повърхността, ще я разкъса и изпрати парчета в горните области на атмосферата и космическото пространство.

Но какво е ъгловият импулс?

Да направим крачка назад: линейният импулс е произведение на масата на обекта и неговата скорост (посока и скорост). Пътник в движещ се автомобил, който спира внезапно, ще продължи да се движи напред поради линейния импулс.

Ъгловият импулс е ротационен аналог на линейния импулс. Това е произведение на момента на инерцията и ъгловата скорост. Например куотърбек от NFL придава ъглов импулс на футболната топка, докато тя се издига във въздуха към друг играч.

"Една от основите на физиката е запазването на ъгловия импулс", казва Зимбелман пред Live Science. "Щом нещо се върти, трябва да упражните същата сила (в обратна посока), за да го спрете да се върти."

Но не всичко ще бъде загубено, ако Земята спре да се върти.

Според Зимбелман, парченцата, които са се откъснали от повърхността, биха възвърнали малко въртене, докато Земята и нейните остатъци продължат пътя си около Слънцето. В крайна сметка, гравитационното привличане на планетата ще издърпа "короната" от фрагменти обратно с неочакван ефект.

"Това, което Исак Нютон ни помогна да разберем с класическата механика, е, че частите, които се натрупват и се придвижват по-близо една до друга, ще освободят част от собствената си енергия", казва Зимбелман.

Представете си това като метеорити, които преминават през атмосферата. Те ще бъдат привлечени към повърхността на планетата от гравитацията и ще освободят огромна енергия при многобройните сблъсъци с нея. Това постоянно бомбардиране би втечнило земната кора и тя ще се превърне в "океан от скали". 

Според него този процес също би изпарил по-голямата част от водата на повърхността на планетата. Докато повечето изпарения ще бъдат загубени, някои могат да бъдат включени в новоформирани минерали. И накрая не всички фрагменти ще бъдат реабсорбирани чрез натрупване. Някои от планетарните отломки биха били пометени от гравитационното привличане на Луната, бомбардирайки близкия спътник и създавайки още безброй кратери по повърхността му.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)