Когато две ключови мисии на NASA от 2009 г. и 2011 г. се провалиха, агенцията обяви като причина  дефект в ракетите-носител.  Част от тяхната структура тогава не се отдели при изстрелването на сателитите. Сега NASA приключи своето разследване, само за да установи, че дефектът е причинен от  негодни алуминиеви части.

Още по-скандалното е, че това е само върхът на айсберга.

Оказва се, че в продължение на цели 20 години американска компания на име Sapa Profiles, Inc. е доставяла дефектни елементи за ключови космически мисии. Доставчикът очевидно е фалшифицирал резултати от тестовете на алуминия, който използва, когато той не отговаря на изискванията на NASA. След това фалшивите сертификати са предоставяни на агенцията и други правителствени служби, които са разчитали на техните услуги. Според разследването, не става въпрос за саботаж, а за добрата стара измама с цел печалба. Служителите на доставчика са получавали солидни бонуси за продажбите.

Компанията, която днес вече е с промененото име Hydro Extrusion Portland, Inc., ще плати над 40 милиона долара обезщетения на NASA, Пентагона и други правителствени агенции.

Тя вече не може да участва в държавни поръчки и макар сумата да е незначителна спрямо загубените от NASA 700 милиона долара заради провалените мисии, поне шефовете на компанията най-сетне ще отговарят за нарушенията си.