Съперничеството за бърз интернет от Kосмоса току-що навлезе в нов етап.

Lynk, конкурент на много по-голямата SpaceX, планира да предложи експериментална 5G клетъчна базова станция на борда на мисия през декември, като работи заедно с неназован клетъчен партньор. Експерименталният полезен товар ще бъде изстрелян на втория комерсиален сателит на Lynk, казаха представители на компанията.

„Този ​​тест ще демонстрира способността за изпращане на 5G сигнал от Космоса до стандартни мобилни устройства на Земята“, написаха служители на Lynk в края на септември.

Тестът е удар срещу SpaceX, която вече е подписала сделка с T-Mobile за клетъчна услуга, но за разлика от Lynk все още няма одобрение от Федералната комисия по комуникациите (FCC). Lynk получи от FCC заветния палец нагоре само преди няколко седмици.

Lynk и SpaceX се борят за дял на пазара на хора, живеещи в селските райони, които нямат достъп до стандартна интернет услуга. SpaceX разполага с набор от хиляди сателити Starlink, чрез които планира да излъчва 5G широколентова интернет услуга, докато Lynk има план за авариен достъп чрез орбитална клетъчна кула.

Lynk вече тества услугата връзка сателит-телефон миналата година и разширява услугата бързо в опит да остане пред конкуренцията. „Активно тестваме сателитни услуги директно към телефон в 12 страни на пет континента“, казва Дан Дули, главен търговски директор на Lynk, в същото изявление на компанията.

Патентът на компанията позволява на орбиталната клетъчна кула да се свързва със стандартни 5G устройства в 55 страни, твърди компанията.

5G услугата е следващо поколение повишаване на скоростта на клетъчния достъп, което предлага по-добри мрежови скорости за поддържане на Интернет на нещата или нарастващия парк от свързани устройства в индустрии, вариращи от доставка до потребителски уреди.

Lynk вече предлага софтуерно проектирани радиостанции, които могат да се движат между по-бавни, но все още жизнеспособни 2G и 4G скорости за операторите на мобилни мрежи, които се опитва да привлече като клиенти. Междувременно SpaceX наскоро се оплака на FCC относно плановете за отваряне на ценната честотна лента от 12 гигахерца за друг 5G конкурент - Dish, с аргумента, че използването на честотата ще попречи на съществуващите комуникации на сателитите Starlink.

Снимка: Unsplash

Виж още: Илон Мъск иска да си подаряваме Tesla за Коледа