Измина по-малко от седмица, откакто Diablo Immortal стартира за мобилни устройства и компютър (в отворена бета-версия), а играта вече е изправена пред яростна реакция от страна на играчите заради микротранзакциите в нея. Много теми, критикуващи монетизацията, се появиха в Reddit темата на Diablo Immortal, докато версията за iOS отчете ужасния резултат от 0.6 в почти 1700 потребителски отзиви в Metacritiс.

Diablo Immortal първоначално е замислена като мобилна игра (всъщност PC версията не беше потвърдена до април 2022 г.) и нейната F2P монетизация е доста типична за платформата. Сред предлаганите артикули са crests, които добавят модификатори на геймплея и гарантират определени артикули; материали за изработка, които въздействат на битка и поява на предмети по различни начини; и услуги като Boon of Plenty и Prodigy's Path, които предлагат бонус награди за различни действия и изпълнения на задачи. Има и много козметични артикули, разбира се.

За да бъдем честни, нищо от тези неща не е абсолютно необходимо и главният дизайнер Джо Гръб каза на PCGamesN през май, че микротранзакциите са за „опционални покупки [които] винаги са бонус, те никога не заобикалят основния геймплей“. Независимо от това степента на налагане на микротранзакции предизвика мощен обратен удар от феновете. Diablo Immortal не е в Steam, така че геймърите изразяват разочарованието си с отзиви другаде, особено Reddit и Metacritic. Версията на Diablo Immortal за iOS има много добър общ резултат от 76 на сайта, но отзивите на потребителите са съвсем различна история. Версията за компютър няма потребителски отзиви, защото все още не е пусната официално.

„Симулатор на хазарт със скин на Diablo. Явна алчност за пари, изпълнено до ръба с невероятни микротранзакции, толкова лоши, че е буквално против закона в някои страни“, написа потребителят на Metacritic ranncore (това е по отношение на Diablo Immortal, която не стартира в Белгия и Холандия). Друг потребител с прякор paulieslim описа играта като „гигантски lootbox, пълно разхищение на пари“, добавяйки: „По-добре е да отидете до магазина и да купите лотарийни билети“.

Jee00 предприе по-премерен подход: „Тук има част от добра игра, но за съжаление всичко е развалено от многобройните начини, по които играта се опитва да експлоатира хора, които са уязвими към тактики, подобни на казино“, пише той. „Това можеше да бъде страхотно, но вместо това просто усещате, че играта ви манипулира, дори повече от това, което вече се очаква от Blizzard.“

Подобни мнения са често срещани на първата страница на Diablo Immortal в Reddit. Много публикации казват, че основната игра е забавна, но че е развалена от натиска да се продават неща, особено в края на играта.

Снимка: Blizzard

Виж още: Пълният ъпгрейд на герой в Diablo Immortal ще ви струва 100 000 долара