Кианумицин е новооткрит пестицид, кръстен на холивудската звезда Киану Рийвс. Въпреки че вече е носител на редица награди, дори за прочутия актьор това със сигурност е неочаквано признание.

То идва от екип учени от завода за биотехнологии „Лайбниц-ХК1“ в Германия, който публикува проучване за убийственото биохимично откритие в Journal of the American Chemical Society.

Молекулите „убиват толкова ефикасно, че ги кръстихме на Киану Рийвс“, казва в прессъобщение немският изследовател Себастиан Гьотце, водещ автор на изследването, „защото той също е изключително смъртоносен в ролите си“.

Кианумицините, изработени от бактерии от рода Pseudomonas, са насочени към гъбичен растителен вредител, наречен Botrytis cinerea, който причинява сиво плесенно гниене, унищожаващо реколтата.

Botrytis cinerea заразява над 200 вида плодове и зеленчуци и също е една от многото проблемни гъби, които стават все по-устойчиви на съществуващите химически пестициди, както и може би най-зловещото – фармацевтични продукти.

„Много патогенни за човека гъби вече са резистентни към антимикотици (противогъбични) – отчасти защото се използват в големи количества в селскостопански полета“, добавя Гьотце в изявлението.

По този повод учените казват, че това съединение се е показало многообещаващо в унищожаването на много опасната за човека патогенна гъбичка Candida albicans заедно с няколко други. И тъй като е по-скоро бактериален, отколкото химичен, се смята, че е много по-екологичен и междувременно не е показал никакъв риск от увреждане на растителни или човешки клетки.

Струва си да се спомене, че Киану Рийвс не е първата знаменитост, на която е кръстено съединение, растение или създание. Има например паразитна оса в Южна Африка, наречена Conobregma bradpitti, докато цял род папрати е кръстен на поп иконата Лейди Гага.

Разбира се, може да се спори, че звездата от нашумелия сериал The Last of Us Педро Паскал може да е най-добрият избор тук, но се надяваме, като се има предвид много реалната заплаха за човечеството, която патогенните гъби могат да представляват достатъчно скоро, в бъдеще да има някои по-безопасни за околната среда противогъбични съединения, които да назовем по името на известни личности.

Снимка: Unsplash

Виж още: Откриха непозната част от Земята на 160 км под повърхността