GPS технологията е жизненоважна за модерната навигация, но е изключително капризна. Дори да сте в обхват, ако сателитът излезе от строя, тя става безполезна. Ето защо учените се стремят да намерят по-стабилна алтернатива. Сега те са открили квантов акселерометър, който може да осигури навигация без GPS или друга сателитна технология. Устройството използва лазери, за да охлади атомите до изключително ниски температури, и след това измерва стойностите на квантовите вълни на тези атоми при ускорение.

Резултатът е изключително чувствително устройство, което е многократно по-надеждно от конвенционалните акселерометри. Сега наличният хардуер може да определи локацията до известна степен, като измери ускорението, но без помощ от околоземна орбита това не е достатъчно.

Както лесно можете да забележите от снимката, този квантов компас засега няма да може да замени акселерометъра на вашия телефон. За момента той може да се използва само в кораби, влакове и други големи транспортни средства, където размерите и токът не са важни фактори. Той може да поддържа транспортните мрежи дори ако GPS техниката излезе от строя изцяло.

Учените са категорични, че новата технология е приложима за масовия потребител и ще продължат да работят по нея.