Овъглени остатъци от хляб, изпечен преди около 14 500 години на обект в североизточната част на Йордания, изненадаха учените. Досега произходът на хляба бе свързван с ранните фермерски общества, които отглеждали зърнени култури и зеленчуци. Предишните най-древни свидетелства за хляб са свързани с обект на 9100 години в Турция.

Оказа се обаче, че хората започнали да приготвят хляба като жизненоважна основна храна поне хилядолетие преди началото на земеделието.

Ловци и събирачи на плодове в източната част на Средиземноморието започнали да приготвят хляб далеч по-рано, отколкото се смяташе досега, повече от 4 000 години преди хора да се заловят с отглеждане на култури. Датировката е направена с електронен микроскоп на Университетския колеж в Лондон.

Въпросният хляб, който донякъде напомнял питка, бил приготвен от диворастящи растения, като ечемик, лимец и овес по времето на натуфийската култура. Така знаем, че сходни с хляба продукти са се правели много преди развитието на земеделието. Местните жители тогава са оцелявали благодарение на лова и фермерството, споделят археолозите. Целта на изследването е да се установи кога е започнала промяната и коя година точно се е появило фермерството.

"Наличието на хляб на толкова древен обект е нещо невероятно", казва Амая Аранс-Отаеги от Университета в Копенхаген. "Сега трябва да установим дали е имало връзка между производството на хляб и началото на земеделието. Възможно е този хляб да е подтикнал хората да започнат да отглеждат култури и да се заемат с фермерство."