От две години NASA планира мисия, която да изследва спътника Европа и агенцията най-сетне се спря на официално име – Europa Clipper.

Това име ще носи космическият кораб, който ще прелети около спътника на Юпитер и ще го проучи подобно. NASA планира корабът да прелети между 40 и 45 пъти около Европа. Спътникът отдавна привлече вниманието на учените и се предполага, че под ледената му повърхност се крие голям солен океан. Това е една от основните характеристики за зареждането на живот, като другите са достатъчно енергийни ресурси и ключови химически елементи.

Мисията на NASA ще помогне да се установи дали някои от тези компоненти присъстват там. Последните изследвания са показали наличие на вещества, необходими за съществуването поне на микроби.

Самото име не е ново и агенцията го употребява неформално от месеци, но сега вече е официално. Препратката в името е към бързите кораби тип клипер от 19 век. Клиперите се използвали най-често за пренасяне на бързо развалящи се стоки - чай, вълна, плодове, лед, а също и за пренасяне на поща.

Мисията е една от основните точки в проектозакона за финансиране на космическите програми на NASA, който наскоро мина през одобрението на Американския конгрес. 

Тагове: