Астронавтите, живеещи в Космоса, вече са демонстрирали странните начини, по които се хранят и пият течности. Сега обаче NASA изглежда е разгадала рецептата за "земно кафе" с футуристичната си космическа чаша, която демонстрира наскоро.

Според агенцията тези космически чаши са специално проектирани съдове, които използват концепциите на динамиката на флуидите, за да имитират ефекта на гравитацията в Космоса. Демонстрационният видеоклип показва как астронавтката Никол Ман налива кафе в чаша Space Cup. Това, което виждаме след това, е, че течността не се разлива от чашата дори когато тя продължава да обръща чашата с дъното надолу.

Демонстрацията е част от експеримента на NASA за капилярния поток и агенцията работи по футуристичната космическа технология вече повече от десетилетие. Нейният патент, издаден през 2011 г., се споделя от астронавта Дон Петит с математиците Пол Конкус и Робърт Финс.

Агенцията твърди, че специално проектираната чаша "използва комбинираните ефекти на повърхностното напрежение, овлажняването и геометрията на чашата", вместо да разчита на гравитацията, и позволява на астронавтите да пият лесно течността. За целта е достатъчно да поставят устата си върху тясната горна част на космическата чаша и кафето автоматично се изтегля в устата им поради капилярно действие.

Някои често срещани примери за антигравитационното капилярно действие са как водата се движи нагоре през тишу хартия, когато е поставена върху водна повърхност, или как водата се движи нагоре през растенията от корените им. NASA очаква, че тези изследвания на капилярните напитки могат да улеснят пиенето в условията на микрогравитация, а също така да намалят теглото и размера на торбите с течности, изпращани в Космоса.

Говорейки за напитките, които се сервират в Космоса, те включват вода, сок, чай, кафе, какао и др., а част от експеримента е да се следи изживяването при пиене на тези течности. От NASA обаче смятат, че дизайнът на космическата чаша би могъл да има потенциално приложение и на Земята в областта на медицинските изследвания и доставката на лекарства.

Снимка: NASA

Виж още: NASA използва AI, за да създаде много по-добър хардуер за мисиите си