НАСА иска нова група астронавти, които да изследват Луната и може би дори Марс.

Заявленията за астронавти в НАСА се подават на 2 април, което дава възможност на гражданите на САЩ да летят до Луната и може би дори до Марс, ако бъдат избрани.

Изискванията са строги: магистърска степен в областта на науката, технологиите, инженерството или математиката; три години професионален опит, медицинска длъжност или 1000 часа за пилоти; преминаване на медицински преглед за дълъг период от време. Повече подробности можете да намерите на уебсайта на агенцията.

"Астронавтите ще изследват и провеждат експерименти там, където хората никога не са били: южния полюс на Луната", пишат в съобщението от НАСА. "С плановете на НАСА за бъдещето на изследванията - допълват от агенцията - новите астронавти ще летят по-далеч в Космоса от всякога при лунни мисии и може би ще бъдат първите хора, които ще летят до Марс."

Последният път, когато НАСА избираше кандидати за астронавти през 2021 г., кандидатстваха повече от 12 000 души. От хилядите американската селекция беше сведена до едва 10 души. Американците и двамата астронавти от Обединените арабски емирства завършиха 2.5-годишното основно обучение във вторник (5 март).

Новите новобранци са известни като кандидати за астронавти, докато не завършат основното си обучение, което включва "основни астронавтски умения като излизане в открития Космос, управление на космическа станция, управление на реактивни самолети Т-38 и контрол на роботизирана ръка", допълват от агенцията.

Първото набиране на астронавти в НАСА е през 1959 г. През следващите 65 години агенцията е набрала 360 души като кандидати за астронавти според статистиката на агенцията: 299 мъже, 61 жени; 212 военни, 138 цивилни; 191 пилоти, 159 непилоти. Почти всички тези хора в някакъв момент са стигнали до Космоса.

В днешно време възможностите са многобройни: възможни са полети до Луната или до лунната космическа станция в рамките на програмата "Артемида", продължителни мисии до Международната космическа станция, перспективата за нови търговски космически станции и разнообразни космически кораби, на които да летят.

Ако астронавтите се отправят към ниска околоземна орбита, има избор между Crew Dragon на SpaceX, Starliner на Boeing или руския космически кораб "Союз". При мисиите на Луната за кацане ще се използва Starship на SpaceX или Blue Origin на Blue Moon, а за транспортиране - космическият кораб Orion на НАСА (ръководен от Lockheed Martin).

Снимка: Unsplash

Виж още: HONOR Magic6 Pro: новата магия (РЕВЮ)