Луната може да е лишена от присъствие на хора (поне засега), но има много останки от човечеството, разпръснати по лунната повърхност. Нов уебсайт каталогизира предметите на човешкото наследство, които са останали на Луната, за потомци и за обществена справка.

Moon Registry отбелязва местата и хардуера, които вече могат да бъдат намерени на естествения спътник на Земята. Безплатният ресурс предоставя прегледи на всяка роботизирана и човешка мисия, осъществила контакт с Луната, включително подробности за обектите, свързани с тези звездни екскурзии, които също остават там днес - от възпоменателни медальони и знамена до луноходи и научни експерименти.

"Историята на хората на Луната принадлежи на всички на Земята", заявява в изявление Мишел Ханлън, съоснователка на организацията с нестопанска цел For All Moonkind, посветена на защитата на човешкото наследство в Космоса. "Работим за международно признание и защита на обекти в Космоса, които имат универсална историческа стойност. Като част от тези усилия искаме да гарантираме, че детайлите от невероятното пътешествие на човечеството в Космоса - минало, настояще и бъдеще - са достъпни за всички."

Стартирал в четвъртък (11 март), регистърът за Луната съдържа записи както за роботизирани пътувания, така и за мисии с екипажа на Луната, датиращи отпреди повече от 50 години. Всеки запис има кратко описание и снимки за мисията, както и раздел за свързани елементи.

Например всяко от кацанията на Луната на "Аполо" има данни за етапа на спускане на лунния модул, който извежда астронавтите на повърхността, както и зона за списък на отделното оборудване и спомени, които членовете на екипажа са оставили след себе си.

"Посещението на Луната беше невероятна привилегия и опит", каза пилотът на лунния модул "Аполо 16" Чарли Дюк, десетият човек, който ходи на Луната. "Нямам търпение някой да се върне и да намери снимката на моето семейство, която оставих след себе си. Този регистър е невероятен ресурс. Това е един малък начин да споделя това постижение на човечеството с човечеството."

В процес на разработка, Moon Registry кани външни експерти, за да коригира грешки, да предостави технически подробности и да предостави информация относно бъдещи мисии. Сайтът също така събира лични истории от хората, които са допринесли за изследването на Космоса и по-специално за полетите до Луната.

"Интерактивният регистър за целия материал на Луната, въведен от човешка дейност, без съмнение е достойна кауза", казва астронавтът и геологът "Аполо 17" Харисън Шмит, който летя при последната мисия "Аполо" за кацане на хора на лунната повърхност през 1972 г.

Снимка: For All Moonkind via collectSPACE.com

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

 

Тагове: