Министерството на търговията на САЩ разреши на Microsoft да води търговия с китайския технологичен гигант Huawei, съобщава Reuters.

Говорителят на Microsoft потвърди новината, пояснявайки, че софтуерният гигант може да предоставя популярен софтуер към китайската компания.

За момента обаче липсват повече детайли какво се разбира точно под популярен софтуер, съответно и как точно новият лиценз ще помогне на Huawei.

Спечели убийствен 4K OLED телевизор на Philips

Моментните предложения са че Microsoft може свободно да продава своя потребителски софтуер на Huawei. Последното е добра новина за лаптоп/таблет подразделението на китайския бранд.

През юли Министерството на търговията на САЩ обяви решението си да започне поетапно отваряне на лицензи за американски компании, които желаят да имат търговски взаимоотношения с Huawei.

Очевидно поне за момента е също, че тези лицензи покриват масов/публичен софтуер, който „не представлява опасност за националната сигурност на САЩ“.

Виж още: Huawei Mobile Services – няма Google, няма проблеми!

От юли до днес почти 300 американски компании са пожелали да получат лиценз за търговски взаимоотношения с Huawei.

Съвместната работа на Microsoft и Google с Huawei определено носи плюсове за всички. Американските корпорации правят всичко възможно за да получат лиценз за съвместна работа с китайския гигант, но все още витае несигурност, дали Google ще получи разрешение от Министерството на търговията на САЩ. Защото, няма какво да се лъжем, смартфон бизнесът на Huawei е значително по-голям от този с лаптопи.

Надяваме се на позитивно решение и за двете компании. Скоро.

Тагове: