За първи път учените доказаха, че звукът може да се разпространява в празнотата на вакуума. Въпреки това трикът, който нарушава правилата, изисква специфични обстоятелства и може да бъде осъществен само на изключително малки разстояния.

Емблематичният слоган на научнофантастичния филм "Пришълецът" от 1979 г. ни казва, че "в Космоса никой не може да те чуе да крещиш". Това се основава на факта, че пространството е вакуум - област, лишена от всякакви частици. Звуковите вълни се разпространяват, като вибрират през частиците на среда, например въздух или вода, от източника до приемника. Така че във вакуума няма среда за движение. (Външното пространство всъщност не е пълен вакуум, защото съдържа малки количества газ, плазма и други частици. Но тази материя е заобиколена от огромни пространства празнота.)

Но в ново проучване, публикувано в списание Communications Physics, изследователите показват, че звукът може да се движи във вакуум. За съжаление на космическите изследователи, които са преследвани от извънземни, това не се отнася за човешките викове.

В новия експеримент изследователите предават или "насочват в тунел" звукови вълни през вакуум между два кристала от цинков оксид, като превръщат вибриращите вълни в пулсации в електрическо поле между обектите.

Кристалът на цинковия оксид е пиезоелектричен материал, което означава, че когато към него се приложи сила или топлина, материалът произвежда електрически заряд. Следователно, когато към един от тези кристали се приложи звук, той създава електрически заряд, който нарушава близките електрически полета. Ако кристалът има общо електрическо поле с друг кристал, тогава магнитното смущение може да се разпространи от единия до другия във вакуум. Прекъсванията отразяват честотата на звуковите вълни, така че приемащият кристал може да превърне прекъсването обратно в звук от другата страна на вакуума.

Въпреки това смущенията не могат да изминат разстояние, по-голямо от дължината на вълната на една звукова вълна. Теоретично това работи с всеки звук, без значение колко малка е дължината на вълната на този звук, стига разстоянието между кристалите да е достатъчно малко.

Методът невинаги е надежден. В голям процент от експериментите звукът не се предава перфектно между двата кристала: части от вълната се изкривяват или отразяват, докато преминават през електрическото поле, установяват изследователите. В някои случаи обаче пиезоелектричните кристали предават перфектно цялата звукова вълна.

Според изследователите това откритие може един ден да помогне за разработването на микроелектромеханични компоненти, каквито има в смартфоните и други технологии.

Снимка: Unsplash

Виж още: Sony и други музикални лейбъли съдят Internet Archive за дигитализиране на стари записи 

 

Тагове: