Samsung Electronics представи своя финансов отчет за последното тримесечие (октомври-декември) и от него разбираме, че резултатите са неочаквано слаби. За въпросния период корейският гигант отчита оперативна печалба в размер на 9.7 милиарда долара – числа, по-ниски с 29 процента спрямо същия период на предходната година. Приходите също бележат спад в размер на 10 процента – 53.3 милиарда долара.

Според Samsung основната причина за нзадоволителните резултати е слабото търсене на рам чипове, които обикновено са движеща сила при формирането на приходите на технологичния гигант. Другата причина е заниженото търсене на смартфони, съответно и по-ниските количества устройства, изпратени към пазара. Третата причина, назована от корейците, е увеличената конкуренция при изработката на дисплеи за мобилни устройства.

Компанията не очаква увеличение на търсенето на рам чипове в рамките на настоящото тримесечие, подготвяйки се за слаби резултати на годишна база. Най-големият спад обаче се очаква ще бъде отчетен при мобилния им бизнес.

Понижените резултати от последното тримесечие обаче не означават, че Samsung няма да регистрира рекордна фискална 2018 година по отношение на своите финансови резултати. Компанията обяви, че вярва още в Galaxy S10 и по-конкретно, че новата серия флагмани ще възвърне добрите продажби на мобилни телефони в следващите няколко месеца.

Samsung допълни още, че „гъвкавите“ смартфони и 5G устройствата също ще спомогнат за осъществяването на „постоянен растеж“ на териториите на иначе доста предизвикателния моментен мобилен пазар.

9 човешки органа, от които вече не се нуждаем

---

Спадът в продажбите на iPhone вече с ясно изражение. Числата са стряскащи