Биометричната идентификация отдавна не е новост и постоянно биват измислени нови начини за прилагането ѝ. Имаме лицево разпознаване по летищата, коли, които могат да се отключват с поглед, технология, която различава походката на всеки един от нас, и, разбира се, вече до болка познатия ни пръстов отпечатък, който служи за неща от отключване на телефона ни до пропуск за концерт или спортно събитие. Какво следва тогава? Пулсът ви.

Според MIT Technology Review от Пентагона са разработили лазер, който може да разпознава хората по пулса на сърцето, и то от разстояние. Наричаната Jetson технология използва лазерна виброметрия, за да разпознава движения на повърхността на кожата, причинени от дейността на сърцето, и работи на разстояние до 200 метра.

Вижте също: Новата технология на Nokia може да удвои живота на батерията на телефона ви

Сърдечната дейност на всеки е уникална и за разлика от отпечатъците и лицата не може да бъде скрита по никакъв начин. Както при пръстовите отпечатъци и останалите начини за идентификация, пред Jetson също все още има някои пречки. Той действа през дрехи като ризи и тениски, но не и при по-дебели - като зимни якета. Необходими са му 30 секунди, за да извлече данните, затова към момента работи само ако мишената стои неподвижно или е седнала за това време. И естествено ефективността му зависи от размера на базата данни с информация, която му е предоставена. Ако всички тези условия са изпълнени, успеваемостта при разпознаването е над 95%.

Очевидно първите, които ще се възползват от Jetson, са военните. Има и документи, които показват, че проектът е бил в разработка от няколко години по поръчка на Пентагона. В бъдеще подобна технология може да има и много други приложения. Докторите биха могли да проверяват пулса на пациентите, без да се налага да ги докосват дори. Болниците биха могли дистанционно да следят сърдечната дейност на пациентите. Кой знае, може пък някой ден да си отключваме и телефоните с помощта на пулса.

Вижте още: 5G връзката източва мобилния ви план за половин час