Rapide Е, първата електрическа кола на Aston Martin, може би приключи краткото си съществуване, без дори да е стъпила на пътя. Има само един проблем - Aston Martin не иска да го потвърди, защото компанията отказва да коментира спекулации за нейните продукти.

„Всички ни питате за това, но се страхувам, че не мога да кажа нищо повече“, споделя говорител на компанията.

Aston Martin представи Rapide E през април 2019 г. на автоизложението в Шанхай след четири мъчителни години на разработка. Първоначално колата беше обявена още през 2015 г. като съвместен продукт с китайската компания LeEco. Тя обаче фалира през 2017 г. и това принуди Aston Martin да ревизира амбициите си за колата. По-късно компанията обяви, че ще изработи само 155 бройки от нея, а цената им никога не бе обявена, макар че се очакваше тя да бъде цели 255 000 долара.

Възможно е Aston Martin да е ударила техническо препятствие поради факта, че Rapide E беше много тежка – над 2 тона. Това означаваше, че тя не може да постигне повече от 300 км пробег, а иначе мощните мотори ще изтощят батерията още по-бързо, ако колата се пришпорва. За капак на всичко Aston Martin има дългове за над 1 милиард долара и завърши 2019 г. само със 139 милиона долара кеш.

Виж още: CES2020: Sony показа първия си автомобил! (ВИДЕО)