Firefly Aerospace току-що постави нов рекорд по бързо изстрелване.

Ракетата Alpha на компанията излетя от космическата база Ванденберг в четвъртък (14 септември) в 19:28 ч. местно калифорнийско време, започвайки мисия за американските космически сили, наречена Victus Nox.

"Успехът на Victus Nox бележи културна промяна в способността на нашата нация да възпира агресията на противника и когато е необходимо, да реагира с необходимата оперативна бързина, за да предостави решаващи способности на нашите бойци", каза в изявлениегенерал-лейтенант Майкъл Гетлейн, командир на Командването на космическите сили.

"Това учение е част от цялостната демонстрация на тактически реагиращо пространство, която доказва, че Космическите сили на САЩ могат бързо да интегрират способности и ще реагират на агресия, когато бъдат призовани да го направят в тактически значими срокове", добави Гетлейн.

Изстрелването в четвъртък не беше предавано на живо. Нито Firefly, нито Космическите сили оповестиха предварително времето на изстрелването.

Началото на Victus Nox (на латински "Завладяваме нощта") започна през септември 2022 г., когато Космическите сили възлагат договори на базираните в Тексас Firefly и Millennium Space Systems, дъщерно дружество на Boeing със седалище в района на Лос Анджелис, което изгражда полезния товар на мисията.

Този полезен товар ще изпълнява мисия "осведоменост за космическата област", като ще следи орбиталната среда за Космическите сили.

Подготовката за изстрелването обаче може да се окаже по-важна от всички данни, които Victus Nox ще събере, тъй като тя демонстрира нови възможности, които американската армия има желание да приложи.

"Тази мисия от край до край ще демонстрира способността на Съединените щати бързо да извеждат товари в орбита когато и където ни е необходимо, като гарантира, че можем да увеличим космическите си способности с много кратко предизвестие", каза подполковник Маккензи Бирчену в изявление миналата година, когато бяха обявени договорите за Victus Nox.

На 30 август тази година Firefly и Millenium навлязоха във фазата на "гореща готовност" на мисията - шестмесечен период, през който могат да получат известие за изстрелване по всяко време. След получаването на това известие Millenium и Firefly ще разполагат с 60 часа, за да доставят сателита от съоръженията на Millenium в Южна Калифорния до Ванденберг, да го заредят с гориво и да го свържат с адаптера за полезен товар на ракетата Alpha.

След това екипите трябваше да изчакат заповедта за изстрелване, която щеше да им даде орбиталните изисквания на Victus Nox. От този миг те ще разполагат само с 24 часа, за да актуализират софтуера за траектория и насочване на Alpha, да затворят сателита в обтекателя му за полезен товар, да доставят полезния товар до площадката, да го свържат с Alpha и да подготвят ракетата за изстрелване.

Екипите се справиха и с тази задача. Те бяха готови за изстрелване веднага след отварянето на първия прозорец, което беше 27 часа след като Космическите сили дадоха заповедта.

"Предизвикателни мисии като тази са мястото, където Firefly се отличава, и сме изключително скромни и горди, че можем да предоставим на Космическите сили на САЩ и на нацията критичната способност за изстрелване при поискване в подкрепа на националната сигурност", казва главният изпълнителен директор на Firefly Бил Уебър в същото изявление на компанията.

"Заедно с нашите партньори в мисията ще поставим нов стандарт, доказвайки, че номиналните операции по изстрелване могат да бъдат завършени за няколко часа, а не за седмици или месеци", добавя той.

Целите на Victus Nox по отношение на скоростта не приключиха с успешното изстрелване. Сега екипите се стремят да пуснат спътника в действие в рамките на 48 часа след неговото пускане.

Предишният рекорд за изстрелване с бързо реагиране за мисия в областта на националната сигурност на САЩ беше 21 дни, съобщиха представители на Космическите сили. Този показател беше поставен през юни 2021 г. при мисията Tactically Responsive Launch-2 (TacRL-2), която беше осъществена от ракета с въздушно базиране Northop Grumman Pegasus XL.

Снимка: Firefly

Виж още: Откриха наличие на сяра в южната полярна област на Луната