Сан Франциско обяви амбициозен нов план, чрез който възнамерява да захранва целия си релсов транспорт само с чиста енергия. Американският град ще се опита да ограничи CO2 емисиите до 2024 г., а към 2025 г. вече половината енергия за нуждите на градските влакове и трамваи ще идва от възобновяеми източници.

90 процента от тази алтернативна енергия пък трябва да е от източници с минимални или никакви въглеродни емисии, пише Engadget.

Амбициите стават още по-високи след това - към 2035 г. всичката енергия трябва да е от източници с минимални или никакви въглеродни емисии, а крайната цел е към 2045 г. целият градски транспорт в града да се захранва от възобновяеми енергийни източници.

Тези темпове са с 50 процента по-ускорени от плановете на щата Калифорния като цяло, но пък се налагат, защото местната BART (Bay Area Rapid Transit) система харчи повече енергия (над 400 000 MW/ч на година) от целия град Аламеда. Част от необходимата алтернативна енергия ще се произвежда от собствени соларни панели, но по-голямото количество ще се купува.