Космическият телескоп „Кеплер“ официално навлиза в сервизен режим, обяви NASA. Това означава, че изследването на космическите дебри в търсене на нови планети в момента не е сред главните приоритети на екипа, който ще се опита да идентифицира проблема на телескопа и да го върне към пълната му функционалност.

Предишната проверка на телескопа бе на 4 април и тогава той работеше напълно изправно.

„Кеплер“ първоначално бе изстрелян през 2009 г. и се очакваше мисията му в търсене на екзопланети да продължи не повече от три години и половина. NASA обаче разбра бързо, че изпълнението на подобна задача отнема много повече време, и поради това работата на телескопа бе удължена до 2016 г. За съжаление през 2012 г. и 2013 г. два от елементите на „Кеплер“ се повредиха и поради това космическата агенция се преориентира в търсенето най-вече на планети около по-малки и не толкова ярки звезди.

Преди да започне сегашният ремонт на „Кеплер“, телескопът трябваше да стартира деветата кампания от мисията си, търсейки планети в центъра на нашата галактика. Уредът е разположен на около 120 километра от Земята и това затруднява комуникацията с него.

Виж още: Нуждаем се от модифицирани гени, ако искаме да оцелеем в Космоса

Тагове: