Повечето от нас никога няма да могат да посетят Космоса, още по-малко да изпитат това какво е да правиш космически преход. Дори милиардери, които могат да си позволят да плащат за пътуване извън атмосферата на нашата планета - или поне някъде в тази зона, - могат да гледат само от своите космически кораби. Епизоди 3 и 4 от потапящата в космическа атмосфера серия Space Explorers: The ISS Experience обаче ще ви даде начин да видите какво е да се носиш в Космоса.

За да се случи това, Felix & Paul Studios, един от създателите на поредицата, персонализира камера за виртуална реалност и я прикрепи към робота Canadarm2, за да заснеме 3D, 360-градусови сцени извън космическата станция.

„Космическата камера“ на Феликс и Пол е персонализирана версия на предлагания в търговската мрежа модел Z-Cam V1 Pro. Той има девет 4K сензора, които могат да правят 3D, 360-градусови изображения при 8K резолюция. Камерата също е модифицирана, за да издържи на тежки условия, включително UV радиация, температурни крайности и микрометеороидни въздействия. Екипът я прикрепя към роботизираното рамо Canadarm2, което се движи около външната структура на станцията.

Джонатан Уудс, изпълнителен продуцент на поредицата за Time Studios (едно от студиата зад проекта заедно с НАСА), казва:

„Заснемане на Земята в стереоскопичен 3D, 360-градусов формат от Космоса, извън космическата станция никога не е опитвано досега. Повече от вълнуващо и сюрреалистично е това да се случи, знаейки, че мечтата за този амбициозен проект е започнала преди повече от пет години - през 2015 г.“

Епизоди 3 и 4 ще бъдат достъпни съответно тази есен и зима в 360-градусов мобилен формат на устройства с 5G съвместимост чрез водещи оператори по света, включително LGU+ в Южна Корея, KDDI в Япония, Orange във Франция и Deutsche Telekom в Германия. Те също ще бъдат достъпни като напълно потапящи в действието VR изживявания в Oculus Store за шлемовете Rift, Quest и Quest 2.

Снимка: Felix & Paul Studios/Time Studios/NASA

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници