След две седмици Европейската южна обсерватория (ESO) ще представи на света нова информация за нашия Млечен път.

Всеки може да гадае какво ще бъде съобщението, но въз основа на това, което знаем за последните им усилия, има причина да се вълнуваме – представените резултати са от проекта Event Horizon Telescope (EHT), който е отговорен за производството на първото по рода си изображение на черна дупка през 2019 г.

От години проектът EHT изучава сърцето на нашата домашна галактика Млечния път, който най-вероятно е дом на свръхмасивна черна дупка, известна като Стрелец A*.

Каквото и да са открили, това съобщение се очаква с голям интерес.

Тъй като учените са домакини на едновременни пресконференции по целия свят, има голям шанс това, което пазят в тайна, да е следващата част след историческия момент от 2019 г. на първата черна дупка.

Конференция за констатациите ще бъде излъчена онлайн на 12 май 2022 г. в 16:00 часа българско време, последвана от събитие в YouTube с шестима астрономи от цял ​​свят. Съобщенията за пресата ще включват „обширен поддържащ аудиовизуален материал“.

Ако астрономите са успели да създадат директно изображение на хоризонта на събитията на Sgr A*, това ще бъде исторически момент, който не искате да пропуснете.

Черните дупки са изключително трудни за изобразяване, защото са буквално невидими, поглъщайки цялото електромагнитно излъчване. Всичко, което можем да се надяваме да видим, е хоризонтът на събитията; по същество очертанието на черната дупка, което представлява мястото, където светлината вече не може да избяга от гравитационните сили на черната дупка.

Но Sgr A* е закрита от облак прах и газ, което я прави особено трудна за изучаване.

Ако астрономите са заснели хоризонта на черната дупка, тя трябва да изглежда като светеща поничка. Това е акреционният диск на черната дупка, пръстен от газ и прах, който излъчва екстремна радиация, когато пада в бездната. Съобщението за пресата на ESO обещава нещо „революционно“, което е същата формулировка, която използваха, преди да обявят първото директно изображение на черна дупка през 2019 г.

Тази черна дупка е била в центъра на галактиката M87 и има маса 6.5 милиарда пъти по-голяма от масата на нашето Слънце. Нейният хоризонт на събитията има радиус от около 20 милиарда километра и е наистина далеч. Експертите сравняват директното му изображение с наблюдение на обект с размери 1 милиметър от разстояние от 13 000 километра (8000 мили).

Srg A* е много по-близо до нас, тъй като е в сърцето на нашата собствена галактика. Въпреки това тя е доста малка за свръхмасивна черна дупка: само 4.3 милиона пъти по-голяма от Слънцето. Открива се само защото е сравнително много по-близо до Земята от M87*.

Така че, ако астрономите най-накрая са заснели изображение на нейния хоризонт на събитията, това със сигурност би било новаторско постижение.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита