Устремилата се към Слънцето сонда Parker Solar Probe на NASA вече беше по-добре екипирана от "Икар", но току-що получи още едно сериозно укрепване. Космическата агенция обяви, че корабът е бил оборудвано с двуметрова щит за термична защита, който ще бъде изложен на температури до 2500 градуса по Фаренхайт, когато сондата достигне звездата в нашата Слънчева система в края на 2024 г.

От голямо значение е, че температурата ще бъде малко по-ниска във вътрешната страна на космическия кораб, което е мястото, където се намират инструментите, които ще се събират данни за слънчевата корона (най-външния слой на атмосферата на Слънцето). Топлинният щит ще бъде напръскан с бяло покритие, специално проектирано да отразява слънчевата енергия. При тегло от 80 килограма щитът е много лека структура, съставена от два панела и 4.5-инчово ядро ​​от пяна, което е 97 процента въздух. Поради високоскоростното си пътуване Parker Solar Probe ще се движи с 430 000 мили в час, което според NASA е достатъчно бързо, за да ви отведе от Филаделфия до Вашингтон за една секунда - необходимо е тялото да бъде максимално гъвкаво, за да се постигне желаната орбита.

Сондата ще излети на 4 август. Пътуването ѝ е знаменателно заключение на 60-годишната мисия апарат да лети по-близо до Слънцето.

Тагове: