Най-големият комитет на Сената на САЩ иска NASA да избере втора компания, която да построи кацащ апарат за Луната.

През април тази година NASA обяви, че само SpaceX е спечелила договора за изграждане на следващия апарат за кацане на Луната по програмата Artemis, която има за цел да осъществи полети до Луната до 2024 г. и да създаде устойчиво човешко присъствие на близкия ни спътник. Това беше изненада, тъй като мнозина очакваха агенцията да избере две от трите компании, които се борят за договора, за да ги поддържат конкурентоспособни и да създадат резервна машина.

Последваха много законни акробатики след първоначалното решение на NASA, при което Комитетът по бюджетните кредити на Сената сега изисква от NASA да избере втора компания, която да разработи лунен апарат. Това желание дойде с недостатъчно малко увеличение на финансирането.

Първоначалното решение на NASA да предостави този договор за изграждане и разработване на Система за кацане на хора (HLS) само на SpaceX беше посрещнато с твърд протест от другите две компании, работещи по това време: Blue Origin и Dynetics. Всъщност те подадоха официални протести срещу решението, опитвайки се да накарат агенцията да преразгледа и да добави втора компания. Основателят на Blue Origin Джеф Безос дори написа отворено писмо до администратора на NASA Бил Нелсън, за да поиска договор, предлагайки да покрие до 2 милиарда долара от разходите. Това не проработи и компанията продължи, като заведе федерален иск срещу NASA за тяхното решение, правен избор, който временно забави развитието на HLS.

Но изглежда, че Blue Origin все пак може да изпълни желанието си. Във вторник (18 октомври) Комитетът по бюджетните кредити на Сената - най-големият комитет в Сената на САЩ, който надзирава цялото законодателство за разходите в Сената - публикува проект на доклад от девет сметки за бюджетни кредити за финансовата година 2022, които включват финансиране за NASA.

Кредиторите в доклада заявяват, че програмата HLS на NASA не е недофинансирана въпреки предишните твърдения на агенцията за обратното. Както е показано в доклада, проектът включва 24.83 милиарда долара за NASA, което е малко повече от 24.8 милиарда долара, които бяха първоначално поискани, както и 100 милиона долара увеличение на финансирането за HLS.

Докато NASA ще трябва да измисли как да разпредели това малко увеличение на бюджета между два договора за HLS, Бил Нелсън по-рано заяви увереността си в способността на NASA да осигури финансирането от Конгреса, необходимо за подпомагане на втори договор за лунно кацане. Той също така сподели оптимизма си за бъдещето на агенцията като цяло въпреки бюджетните предизвикателства, както и трудностите, възникнали с пандемията COVID-19.

Снимка: NASA

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството