Специалисти по нанотехнологии от Университета на Тел Авив разработиха електронна татуировка, която наблюдава движението на лицевите мускули и може да има най-различни приложения в медицината, бизнеса и маркетинга.

Устройството се състои от въглероден електрод, лепенка и полимерно покритие, което използва нанотехнологии, за да засили производителността на електрода. Данните, които се събират, идват благодарение на наблюдението на гримасите чрез електрическите сигнали, преминаващи през лицевите мускули. Ранните тестове са обнадеждаващи и показват, че може да се записва ясен сигнал в продължение на часове без това да води до раздразнение на кожата.

"Учени по цял свят се опитват да намерят начин за анализиране на лицевите изражения, но го правят най-вече по снимки и чрез софтуер. Нашият електрод, прикрепен на кожата, предоставя по-директен и удобен подход", казва Яел Ханеин, ръководител на проекта.

Според него лицевата татуировка позволява на носещия да върши свободно ежедневните си задачи, докато електродът наблюдава дейността на мускулите и нервите. Идеята е проста - поставете я и забравете за нея, завършва Tech Radar.

Виж още: Учени разработиха нов метод за отглеждане на триизмерни клетки върху чип