Клонирането на животни може да се превърне в безценен инструмент за запазването на видове, които иначе могат да изчезнат. Американската служба за риби и дивеч успешно клонира чернонога фретка – първото генетично копие от застрашен вид на територията на Америка. Родената на 10 декември животинка се нарича Елизабет Ан и е създадена от замразените клетки на Уила, която е живяла преди цели три десетилетия. Ембрионите са имплантирани в питомен пор сурогат.

Черноногата фретка е единствената ендемична за Северна Америка фретка и се смяташе за изчезнала докато през 1981 г. фермер в щата Уайоминг откри малка група от животни. Оттогава те се размножават по специална програма.

Елизабет Ан ще остане в плен с научна цел. Ако обаче се размножи успешно, това ще увеличи шансовете на нейния вид за оцеляване. През следващите месеци са планирани още клонинги на базата на тези ембриони.

Учени вече клонираха застрашен вид през 2020 г., когато направиха това с монголски див кон. Новият случай може да ускори използването на клонирането като инструмент за защита, стига, разбира се, да няма етични възражения, тъй като въпросът за клонирането на живи същества все още е противоречива тема.

Снимка: US Fish and Wildlife Service

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?