Холандската компания Mars One обяви края на изчерпателното си изследване, посветено на това, какво защитно облекло трябва да носят потенциалните колонизатори, когато се разхождат по повърхността на Червената планета.

Космическият костюм би трябвало да позволи на пионерите да оцелеят в екстремните условия на Марс - той издържа на температури от -128 до 77 градуса, пише Tech Radar. Той ще предпазва носещия го от слънчевата радиация, но трябва да се справя и с червения прах на планетата (по този аспект все още се работи). Скафандърът трябва да бъде по-траен от всички, разработени досега, имайки предвид уникалността на проекта за заселването на Марс.

Костюмът предвижда включването на взаимозаменяеми компоненти, които да предпазват от радиация. В случай на авария или опасност облеклото трябва да осигури животоподдържащи функции за поне 45 минути.

Mars One заработи през 2012 г. с целта да установи човешка колония на Марс. Към момента първата роботизирана мисия е предвидена за 2020 г., а шест години по-късно трябва да заминат и първите хора.

Виж още: “Марс” на National Geographic е като документален филм за бъдещето