Конвенционалните силициеви соларни клетки са крехки. Поради това те трябва да бъдат обвити в стъкло и опаковани в тежка, дебела алуминиева рамка, което често ограничава тяхната гъвкавост и приложение.

Но група изследователи от Масачузетския технологичен институт са измислили начин да отпечатат издръжливи, тънки като хартия соларни клетки, които са едновременно леки и гъвкави. Според проучване, публикувано в Small Methods, тези соларни клетки са направени от полупроводникови мастила, по-тънки са от човешки косъм и могат да бъдат залепени към всяка повърхност, като лесно превръщат повърхността в източник на енергия.

При тестване на мащабируемостта на тънките като хартия соларни клетки изследователите от Масачузетския технологичен институт установиха, че могат да генерират до 730 вата мощност на килограм, когато са свободно стоящи, и около 370 вата на килограм, ако се разположат върху високоякостната тъкан Dyneema. Това означава, че те могат да произвеждат 18 пъти повече енергия на килограм от конвенционалните соларни клетки.

Когато тестваха издръжливостта на устройството, изследователите откриха, че клетките запазват повече от 90% от първоначалните си способности за генериране на енергия дори след навиване и развиване на слънчеви панели повече от 500 пъти.

Според Масачузетския технологичен институт те имат безброй потенциални приложения: като например да осигурят енергия в движение или да бъдат транспортирани и разположени на отдалечени места за оказване на помощ при спешни случаи.

Освен това те могат да бъдат интегрирани в платна на лодка или към крилата на дронове, за да генерират енергия по време на движение.

Въпреки впечатляващия дизайн тази технология все още не е съвсем готова. Изследователският екип продължава да работи, за да намери правилния материал за обвиване на слънчевите клетки. Тъй като клетките са направени от въглероден органичен материал, излагането на елементи от околната среда като влага и кислород може да ограничи възможностите на устройството.

Снимка: MIT

Виж още: Кошмар за собствениците на Audi: малко вода може да повреди скъпоценните им автомобили