За кратък период от време астрономите ни приближиха до черните дупки повече от всякога благодарение на безпрецедентни изображения на космическите гиганти. За първи път учените са успели да видят явленията, които провокират тази така популярна загадка. Като част от пробива изследователите стават свидетели и улавят светлината от безкрайността на свръхмасивна черна дупка, намираща се на 800 милиона светлинни години от нас.

Според астрофизика от Станфорд Дан Уилкинс последното откритие е „ключова част от пъзела за разбиране“ как точно е възникнала Вселената. Нещо повече - изглежда, че това потвърждава теорията на относителността на Айнщайн отпреди повече от век.

Докато изучават ярките проблясъци на рентгеновите лъчи, излъчвани от черната дупка - характеристика, известна като корона, - изследователите също стават свидетели на по-слаби просветвания. Това са „светещите ехота“ на проблясъците, появяващи се зад черната дупка. Това явление е предсказано за първи път от Айнщайн в неговата теория на относителността, публикувана през 1916 г.

„Всяка светлина, която влиза в тази черна дупка, не излиза, така че не би трябвало да можем да видим нищо, което се намира зад черната дупка“, обяснява Уилкинс. „Причината да видим това явление е, че тази черна дупка изкривява пространството, огъва светлината и усуква магнитните полета около себе си.“

Свръхмасивната черна дупка е 10 милиона пъти по-голяма от нашето Слънце и се намира в центъра на близката спирална галактика, наречена I Zwicky 1. Международна група учени става свидетел на ехото, използвайки космическите телескопи XMM-Newton на Европейската космическа агенция и NuSTAR на НАСА. Техните открития са публикувани в списание Nature.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камераю