В резултат на революционно откритие учени от Индия са открили вкаменени останки на огромна змия, за която се смята, че е една от най-големите по рода си, откривани някога. Това колосално същество, наречено Vasuki indicus, е било дълго над 15 метра, като е превъзхождало съвременните си роднини като питоните.

Откритията, публикувани в списание Scientific Reports, хвърлят светлина върху праисторическото биоразнообразие на Индийския субконтинент.

Изследователите от Индийския технологичен институт в Рурки се натъкват на забележително добре запазен сегмент от гръбначния стълб на змията. Д-р Раджеш Кумар, водещ автор на изследването, изрази вълнението си от находката, като я определи като „отлично запазена“.

Техният анализ, базиран на 27 прешлена, окончателно идентифицира екземпляра като Vasuki indicus - отдавна изчезнал вид.

Името Vasuki е вдъхновено от хиндуистката митология, по-конкретно от змията Васуки, оплетена около врата на Господ Шива, централна фигура в шайвизма. Този избор отразява културното значение на змиите в индийския фолклор.

Проучванията на фосила показват, че Vasuki indicus е бил не само колосална змия, но и страшен хищник. Изследователите предполагат, че огромният размер на змията я е направил бавна, което изключва възможността тя да е ловувала активно за плячка.

Вместо това те смятат, че чудовището вероятно е използвало тактика на засада, подобно на съвременните питони, като е разчитало на задушаване, за да покори жертвите си.

Описвайки физическите характеристики на екземпляра, проучването подчертава неговия напълно развит ръст и солидно телосложение. С широкото си цилиндрично тяло Vasuki indicus е можел да достигне зашеметяващите 1200 кг, което го прави истински гигант на древния свят.

Сравненията с други изчезнали змии допълнително подчертават необикновените размери на Vasuki indicus. Макар че прочутата Титанобоа е с подобна дължина - между 13 и 15 метра, обиколката на Vasuki го отличава. Това я поставя твърдо в битката за титлата най-голяма змия, откривана някога.

Снимка: Unsplash/CC BY-SA 3.0

Виж още: Антарктида се топи бързо: дали това е ужасяващо климатично предзнаменование?